Les 3: Geniet van het moment, dit moment!

En dan…je hebt je doel gesteld. Je weet wat voor ouder je wilt zijn voor je puber. Je maakt stappen, maar merkt ook dat je er nog niet bent. Het lijkt gevoelsmatig best lang te duren voordat je daar bent waar je wilt zijn. Het moment dat je dit constateert bij jezelf. Dat je dus nadenkt over hoelang het al wel niet duurt, is het moment dat je tegen jezelf mag zeggen dat je moet stoppen. Deze gedachten, de gedachten over wat er nog niet is, gaan je niet helpen je doel te behalen. Sterker nog, deze brengen je eerder terug naar je beginpositie. Dus op het moment dat je merkt dat je gedachten hebt die niet helpen, shift ze dan naar helpende gedachten. Elke keer opnieuw. En zie juist elke dag als een nieuwe kans, om te ontdekken, fouten te maken en te groeien. Geniet van de reis. Geniet van het proces, elke dag en elke stap. Ook al is deze stap er gevoelsmatig één terug. Onderzoek dat dan en bedenk voor jezelf wat je hiervan kan leren. Jij kan het! Geloof in jezelf. Geloof in het proces.

Wanneer jij je focust op wat er al wel is. Op dit moment. In het ‘nu’. Dan maak je je geen zorgen over de toekomst, omdat je weet dat het goed komt. Dan denk je niet aan het verleden, omdat dat je niet gaat helpen. Als je in het nu leeft, leef je waar het leven zich afspeelt. Je bent je bewust van wat er op dit moment gebeurt. Je aandacht gaat uit naar dit moment. Niet naar wat je allemaal nog op je to-do lijstje hebt staan en ook niet die ene opmerking die je puber gisteren tegen je maakte waar je eigenlijk nog wel boos over bent.

Je begrijpt dat je dingen uit het verleden niet terug kan halen en dat je niet sneller kan gaan richting de toekomst. Je leeft alleen in het nu.

Maak je je zorgen, dan zit je te veel na te denken over wat mogelijk zou kunnen gebeuren (toekomst). Ben je bang of ervaar je angst, refereer je naar iets wat je in het verleden hebt meegemaakt.

Het begrip ‘in het nu leven’ komt uit de Oosterse filosofie en is de laatste jaren steeds populairder geworden in onze westerse wereld door boeken en ideeën van bijvoorbeeld Eckhart Tolle.

De essentie van het leven in het nu is je kwaliteit van leven verhogen. Wanneer je jezelf aanleert om meer van het nu te genieten gaat de kwaliteit van je leven omhoog. Je bent je meer bewust van alles wat je doet en kunt écht leren genieten van het moment zelf. Je goed voelen. En wanneer jij je focust op je goed voelen, sta je het dichtst bij jezelf en kan jij alles bereiken wat je wilt. Kan jij elk doel behalen dat je wilt. JIJ kan dit!

Er zijn meerdere factoren die meespelen en die je kunnen beïnvloeden wanneer je onderweg bent naar je doel. Aan sommige factoren kan je wat doen. De interne factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je gedrag, je keuzes en je houding. Over de factoren van buitenaf heb jij geen invloed. Je hebt wel de keuze in hoeverre ze invloed hebben op jou. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de reactie van een ander en de motieven van een ander.

Al de factoren die je niet kan beïnvloeden kunnen wel een rol spelen bij het behalen van je doel. Als je hier geen rekening mee houdt kan het een stuk langer duren voordat je je doel bereikt. En wanneer het door verschillende factoren niet lukt om je doel te behalen, heeft dat invloed op je motivatie en kan dat zorgen voor irritatie of frustratie. Allemaal niet helpende factoren.

Wanneer je stil staat bij de ‘reis’ en de acties die je mag inzetten als je in de situatie zit, verleg jij je focus naar het nu. Want je hebt alleen nu. Je verleden of de toekomst bestaat nog niet op dit moment. Alleen nu. Dus op het moment dat jij weet hoe jij je in het nu goed kan voelen, heeft dat invloed op elk moment dat daarna komt.

En wanneer jij je bewust bent van elke stap die je zet in de richting van je doel, kan je daar meer van genieten. En dat heeft (natuurlijk) ook direct effect op je goed voelen.