Les 2: Loslaten, loslaten, loslaten!

Als je jezelf kunt vergeven, ontstaat er ruimte om verder te groeien en dan vind je innerlijke rust. Ergens diep van binnen weet je dit wel, maar soms is het zo lastig! Je zegt dan dingen tegen jezelf die niet helpend zijn, je blijft erin hangen terwijl je weet dat het je niet verder helpt. Tijd dus om los te laten!

Soms is het loslaten en soms verder gaan van dingen waar je spijt van hebt. Uiteraard heb ik het hier over ‘normale’ en menselijke fouten. Over fouten in de opvoeding die iedereen kan maken. Je deed iets verkeerd, je zei iets tegen je puber dat je niet meende, je maakte een verkeerde keuze enzovoort.

Op het moment dat jij jezelf niet kunt vergeven, ontstaat er spanning in je hoofd en in je lijf. Dat is natuurlijk erg vervelend voor jezelf…. Wat je dan mag doen?

Wanneer je jezelf of een ander vergeeft, haal je eigenlijk de emotionele reactie van de gebeurtenis af. Vergeven is dus het loslaten van de emotionele lading die er op een situatie of gebeurtenis zit. Wanneer je kunt loslaten en kunt begrijpen waar jouw reactie vandaan komt, is de stap naar vergeven de volgende.

Maar hoe vergeef je nu je puber op de momenten dat hij je grenzen over gaat? Dat hij lak heeft aan jouw waarden en normen?

Hoe vergeef je jezelf als je over je eigen grenzen ben gegaan?

Belangrijk om te weten is dat je vergeeft voor jezelf. Niet voor de ander. In eerdere modules heb je geleerd over de slachtofferrol. Wanneer je jezelf of de ander kan vergeven en niet in boosheid blijft hangen, voel je je lichter en blijer. Het lucht op. Het geeft ruimte.

En bedenk je ook hier, we zijn allemaal mens. We zijn niet perfect. We maken allemaal fouten. Bedenk je dat de intentie van je puber altijd goed is. Dat het geen bewuste actie is om jou te kwetsen.

Weet ook dat we allemaal handelen vanuit een bepaalt referentiekader. Vanuit eerdere ervaringen in ons leven. Wanneer je begrijpt of begrip hebt voor wat iemand eerder heeft meegemaakt, dan kan je iemands gedrag vanuit een wat breder perspectief zien. Dat maakt het begrijpen van bepaalde keuzes of acties van de ander wat gemakkelijker.
En ook hier is het weer: Wat maakt dat ik zelf zo’n reactie heb. Waar komt deze reactie vandaan? Heeft het wel iets met deze situatie te maken of komt het uit een ander ervaring of situatie uit het verleden. Dit geldt voor jou, maar ook voor de ander. Bedenk dat wat iemand zegt of doet niets met jou te maken heeft. Wat iemand doet of hoe iemand handelt, zegt enkel wat over hen. Het zegt niets over jou. TENZIJ het jou raakt. Dan mag je gaan onderzoeken bij jezelf wat je triggert in de opmerking of actie van de ander.