Les 2: Andere ouders doen ook maar wat.

Het luisteren naar je lichaam, naar je gevoel is superbelangrijk. Oprecht voelen wat je voelt en daarop actie ondernemen, je puber opvoeden zoals jij dat wilt én wat voor jou goed voelt. De perfecte ouder hoef je niet te zijn, want die bestaat niet. Wat is namelijk perfect? Jij weet dat je die lat niet zo hoog hoeft te leggen voor je puber, dat doen ze namelijk zelf wel.

Wanneer jij in het vertrouwen kan blijven en de situatie anders te leert bekijken, word je minder beïnvloed door de mensen en media om je heen. Dan ervaar je minder zorgen en minder angst, omdat je dan meer vertrouwt op je eigen gevoel.

Negativiteit is niet goed voor je. Je constant zorgen maken geeft stress en spanning. Zowel in je lijf als in je omgeving. Stress en negativiteit tasten je immuunsysteem aan. En dat ben je vatbaarder. Dat wil je niet.

Daarnaast: jij reageert dit bewust en meestal onbewust af op anderen. En dat is niet wat je wilt. Vervolgens maak je je daar weer zorgen over en geeft je dat weer spanning enzovoort enzovoort.

Shift het perspectief van zorgen en angst naar vertrouwen. Dit is niet gemakkelijk, maar daar heb je een keuze in. Jij bent gebaat bij het shiften van die angst en je te bedenken: ‘Wat is het ergste dat kan gebeuren?’

Het heeft geen zin om je almaar druk te maken over dingen die mogelijk zouden kunnen gaan spelen. Dat zal je niet helpen een betere ouder te zijn. Natuurlijk kan je dit niet voorkomen, maar wees je er bewust van en weet dat je daar een keuze in hebt. Want weet ook hoe meer aandacht jij eraan besteed, hoe meer het in je leven zal verschijnen. Dat zegt de wet van aantrekking. De basis van deze training.

Wanneer jij dat perspectief shift, zal dat je helpen. Want jij hebt daar een keuze in. Jij kan kiezen voor vertrouwen, voor doen wat voor jou goed voelt. Het maakt niet uit in welke situatie je bevindt. Wanneer jij weet wat je nodig hebt om je goed te voelen, dan ga jij de dingen aantrekken die je graag wilt. Want er is zoveel waar je wel controle over hebt en daar kan jij je op focussen.

Wanneer je dat kan, kan je alles bereiken wat je wilt in de opvoeding. Dan kan je alles bereiken op elk gebied.

Wanneer jij die shift kan maken, zal je ook zien dat ‘andere ouders ook maar wat doen’ is dat andere ouders ook doen wat voor hen goed voelt. Dan kan je zien dat andere ouders ook vanuit een goede intentie opvoeden.

De methode jou kan helpen van angst en zorgen maken naar vertrouwen te gaan. Deze methode is bedacht door Gabby Bernstein. De methode heet de ‘choose again method’. In deze methode leer jij in drie stappen te shiften van een negatieve emotie naar een positieve emotie.

Stap 1 is ‘notice the thought’. Zie of erken de gedachten. Dus wanneer jij je op dit moment zorgen maakt over je puber. Je weet even niet hoe het moet, je zit met de handen in het haar. Je weet niet hoe je dit voor hem op kan lossen. De angst-gedachten. Stap daar uit en voer stap 1 uit. Dus kijk naar je gedachten, plaats hem buiten jezelf en je ziet hem. Wees je er dus bewust van dat je die gedachte hebt.

Stap 2 is een hele belangrijke. Stap 2 is ‘forgive the thought’. Veel ouders nemen het zichzelf kwalijk als iets niet gaat of wanneer hun puber iets doet wat ze hadden willen voorkomen. Velen worden dan boos op zichzelf als het ze niet lukt om anders te denken over hun kinderen. Dus om niet de switch te maken naar het positiever denken. Stap 2 is daarom een hele belangrijke. Vergeef de gedachte en met name vergeef jezelf. Zie het, vergeef jezelf en weet dat je elk moment opnieuw kan kiezen. Weet dat je elk moment je gedachten opnieuw kan shiften.

En stap 3 is ‘choose again’. Kies opnieuw. En hiermee wordt bedoeld: Kies een gedachte die positiever is dan de gedachte die je nu hebt over je puber en die je nu al kan geloven. Maak het niet te groot. Zorg dat je de positieve gedachte kan voelen en geloven. Wanneer jij het kan geloven en kan voelen, wordt het je realiteit. Op het moment dat jij het shift, ook al is het een klein stapje, kom je op een nieuwe basisemotie. Vanuit daar kan je weer een nieuwe stap zetten. Elke keer opnieuw. Op deze manier kan je komen op het punt waar je wilt komen.

Deze methode gaat voor jou werken op het moment dat je iets pakt wat je nu al kan geloven. Als je het kan geloven kan je het voelen en als je het kan voelen, kan je de emotie voelen en voel je ook dat het je blijer maakt en dan kan je het in je realiteit laten komen. Want dan focus jij je op iets positiever. Dan kan je het manifesteren. Deze methode is elke keer opnieuw superkrachtig op het moment dat je merkt dat je terugvalt in negativiteit. Weet dat je vanaf nu altijd een methode in handen hebt die je kan helpen positiever te denken op elke gebied, dus ook in de opvoeding.