Les 1: Opvoeden gaat niet over je puber, opvoeden gaat over jou.

Daar heb je de quote weer: ‘Opvoeden gaat niet over je puber, opvoeden gaat over jou.’ In de vorige module heb je geleerd dat jouw gedrag van invloed is op het gedrag van je puber. Wat je uitzendt, krijg je terug. Gooi maar eens een bal keihard tegen de muur. Het komt net zo hard weer terug en als je niet oppast vol in je gezicht. Wanneer je dit weet, kan je er ook gebruik van maken. Oefen met hoe jij anders kan gaan praten zodat je puber gaat luisteren en leer luisteren zodat je puber gaat praten.

De eerste stappen om dit te doen, heb je in de vorige modules geleerd.

Neem de tijd voor een gesprek met je puber en zorg ervoor dat je rust hebt in je hoofd (stap 4), voordat je je puber aanspreekt. En voordat je je puber überhaupt aanspreekt, vraag eerst eens naar de visie van je puber. Neem hem serieus, geef hem verantwoordelijkheid, luister naar wat hij te vertellen heeft over de situatie (stap 1).

Pubers (maar eigenlijk alle kinderen) hebben de gave om ons zodanig te triggeren, dat ze over onze grens heengaan en wij (soms ten onrechte) flink uitvallen. Wanneer je zo’n uitval kunt voorkomen en kan reageren op een andere manier, voorkom je dat je je puber aanspreekt op zijn gedrag. Het liefste wil je zien waar zijn gedrag vandaan komt en waarom je puber zich zo gedraagt. Dit zien kan alléén op het moment dat jij er zelf voor zorgt dat je die sterke emoties niet meer ervaart in je hoofd en helder kunt nadenken. Neem even de tijd om tot jezelf te komen, pak even een rustmoment en onderzoek daarna waar het gedrag van je puber vandaan komt (stap 2). Vervolgens onderzoek waarom het gedrag van je puber jou zo triggert (stap 3).

Deze module gaat in op het vinden van rust in je hoofd. Hoe creëer je dat, rust in je hoofd? En waarom is het belangrijk dat je rust in je hoofd creert?

Iedereen ervaart wel eens stress, spanning of ‘drukte’ in het hoofd. Van die negatieve, niet helpende gedachten die je niet vrolijk maken. Deze gedachten hebben allemaal oorzaken, werkgerelateerd, maar ook door thuis. In alle gevallen is het belangrijk om rust in je hoofd te vinden. Wanneer je mentaal kan ontspannen, geeft dat verlichting, kan je beter slapen en heeft dat een positief effect op je humeur.

Stress en spanning kunnen je namelijk behoorlijk in de weg zitten. Het zorgt vaak voor (nog) meer chaos in je hoofd. Constant ben je bezig met dingen willen onthouden die je niet wilt vergeten, dingen die je nog moet doen en deadlines die je nog wilt halen. Wanneer je rust in je hoofd ervaart, zorg je er gelijk voor dat je stresslevel omlaag gaat en je meer het gevoel hebt dat je extra tijd hebt. Wanneer je namelijk maar blijft malen, heb je snel het gevoel dat je geen tijd meer voor jezelf hebt. Tijd voor jezelf heb je wel, maar dan wordt het gevuld met die niet helpende gedachten.
Rust in je hoofd zorgt er ook voor dat je je beter kan concentreren, omdat je je niet hoeft te focussen op allerlei dingen die nog moeten. Je kan je dan volledig richten op bijvoorbeeld je puber. En dat geeft je dan weer een goed gevoel.