Les 1: Hoe sta jij ‘s ochtends op?

“Ouderschap is er zijn, laten zien dat je er bent, stimuleren om dingen te ontdekken en doen die je nog nooit gedaan hebt of nog niet kan. Het is de weg wijzen, klaarstaan als het even tegenzit, troost bieden, beschermen en weer motiveren en stimuleren om door te gaan.”

Ouderschap omvat heel veel. Het is niet alleen het voeden van je kinderen. Het is een commitment dat je bent aangegaan op het moment dat je kind werd geboren en in de meeste situaties al toen je ervoor koos om ouders te willen worden.

Opvoeden is niet gemakkelijk. Er is geen dag hetzelfde en je weet ’s ochtends niet hoe je puber ’s middags zal reageren op een vraag of opmerking. Het is continue aanvoelen, aanpassen, aftasten, checken én kijken wat er wel of juist niet mogelijk is en hoe je dit dan moet brengen.

Het ouderschap is niet iets wat je aan of uit kan zetten. Al zou dat soms wel heel lekker zijn. Een ouder ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het ouderschap geeft je veel liefde, herinneringen, energie, maar bezorgt je ook veel zorgen en kost je ook veel tijd en energie als je constant op je tenen moet lopen of het perfect wilt doen.

Je denkt na over situaties die spelen tussen jou en je puber. Je reflecteert op je eigen gedrag tijdens die situaties.

Wat maakt dat ik reageerde zoals ik reageerde? En wat riep dat bij mijn puber op?

De manier waarop jij kijkt naar situaties, de manier waarop je reageert tegen je puber, bepaalt hoe je puber reageert op jou. Je puber spiegelt je constant en het is aan jou om te bepalen wat je doet met die informatie.

Jij bent verantwoordelijk voor jou leven. Jij bepaalt hoe je in het leven staat. Hoe je ’s ochtends opstaat en hoe jij je voelt gedurende de dag. Daar ben jijzelf verantwoordelijk voor en niemand anders. Ja, anderen kunnen hier invloed op hebben, maar jij hebt altijd een keuze. Laat jij je beïnvloeden door die ander of blijf je dicht bij jezelf?

Dit klinkt misschien heel eenvoudig en dat is het ook. Het is niet moeilijk, dat lees je. Maar je moet wel het werk doen. JIJ moet die verantwoordelijkheid pakken en gaan voor wat goed voor jou voelt. ’s Ochtends al bij het opstaan kan je die keuze maken. Dan kan jij al bepalen hoe je wilt dat jou dag verloopt en hoe jij om wilt gaat met situaties. Sommige dagen zullen makkelijk en soepel verlopen, vanuit een flow, maar er zullen ook zeker dagen zijn dat het wat minder gaat. Het is prima dat die mindere dagen er zijn, maar weet dat jij de keuze hebt om een switch te maken op zo’n dag. Je kan er namelijk voor kiezen om toe te geven aan de wat mindere dagen, dat is oké. Maar je kan er ook voor kiezen om zo’n dag te switchen en er toch wat van proberen te maken.